Lotto, en skatt for dumme mennesker?

Nei! Det er mitt svar på spørsmålet! Som menneske er det umulig å opptre rasjonelt til enhver tid. Noen tror på guder, altså fantasier. Noen spiser usunt, noen drikker for mye, noen bruker narkotika, noen gambler og noen har for mye sex med for mange partnere, for å nevne noen eksempel på det som kan være ikke-rasjonelle handlinger.

Menneskene er mangfoldige. Eller vi ligner på hverandre gjennom et noenlunde likt «skall», men under «skallet» er vi ulike. Det er helt umulig for folkemassen å opptre perfekt hver eneste dag, hele livet igjennom. Historien viser at slik har det alltid vært.

Joachim B. Olsen, folketingsrepresentant for Liberal Alliance i Danmark, har denne uken kalt Lotto en skatt for dumme mennesker. Han skal selvfølgelig få mene, at det å spille Lotto er dumt. For så vidt har han rett i at vinnersjansene er svært begrenset, men Joachim B. Olsen sitter ikke på fasiten på hva som er en fornuftig eller dum handling. Det må hver enkelt person få avgjøre. Det å dagdrømme om den store milliongevinsten betyr noe for mange, noe omsetningen for VikingLotto, Eurojackpot og Lotto beviser. Hvor kjedelig hadde ikke liv vært om vi hele tiden skal opptre rasjonelt? Dessuten viser historien at det er umulig. For øvrig er det ingen som har fasiten på hva som er rasjonelt for hvert enkelt menneske.

Er Lotto en skatt? Tja. Overskuddet fra spillet går til samfunnsnyttige formål, både i Norge og Danmark, men det er frivillig om borgerne skal bidra. Ingen av oss blir tvungne til å levere lottokupongen. Det er en handling med fravær av tvang! Hvorfor skriver jeg tja til om Lotto er en skatt? Å levere en lottokupong ligner litt på å kjøpe sigaretter. Eller sigaretter gir ikke drømmer om milliongevinst, men det gir penger i statskassen til politiske prioriteringer. På samme måte som Lotto er kjøp av tobakksprodukter en handling der det er fravær av tvang.

Det kan muligens være fornuftig å spare pengene istedenfor å levere lottokupongen og kjøpe tobakksprodukt. Samtidig tyder alt på at hvert menneske har ett liv. I livet bør borgerne bevilge seg selv goder, selv om det for noen kan være irrasjonelle goder. For mange av oss er usunn mat, god drikke, rusmidler, gambling og sex, en del av et godt liv. 

Joachim B. Olsen er omtrent som meg politisk. Han er politiker for Liberal Alliance, et liberalistisk parti som har hatt suksess. Selv om vi deler drømmen om en mindre stat, er vi tydeligvis uenige om fasiten for dumme handlinger.

Jeg har for øvrig levert Eurojackpot-kupong til kveldens trekning. Jeg drømmer om å vinne potten på flere hundre millioner kroner. En drøm som beriker mitt liv! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar